De A.F.O.N. is 1 mei 1986 opgericht. Net als bij elke sport zijn er mensen nodig die onpartijdig de zaken in de gaten houden en het spel leiden. Bij American football zijn dat officieel zeven mannen.

In de begin jaren van American football waren er natuurlijk nog geen Nederlandse scheidsrechters opgeleid die de wedstrijden konden fluiten, er werd toen ook gebruikgemaakt van de in Nederland gestationeerde Amerikanen.

Het eerste doel van de A.F.O.N. is het leiden van wedstrijden in de American Football sport. Sinds de oprichting is de A.F.O.N. een volwaardig lid van de bond. Echter het is geen onderdeel van de bond en functioneert geheel zelfstandig en onafhankelijk. De bond maakt in overleg met de verenigingen en de A.F.O.N.een wedstrijdschema, dit schema word dan door de A.F.O.N. bekeken en voor de wedstrijden worden dan de scheidsrechters “crews” ingedeeld. Op de wedstrijddagen zorgt de A.F.O.N. dus voor de aanwezigheid van scheidsrechters. Afhankelijk van de teams die tegen elkaar spelen bestaat een crew uit vier of uit vijf scheidsrechters.

Het tweede doel is het zorgen voor de opleiding van voldoende scheidsrechters, zodat alle wedstrijden door kunnen gaan met voldoende scheidsrechters.  De A.F.O.N. verzorgt de opleiding van nieuwe leden van de vereniging, maar ook de bijscholing van de reeds ervaren scheidsrechters.

Het derde doel van de A.F.O.N. is het onderwijzen van de regels. Helaas is niet elke speler of coach helemaal op de hoogte van de regels binnen de sport, het zijn er ook heel erg veel en elke regel heeft wel weer een paar uitzonderingen.